Eropalveluiden kehittämisellä kohti yhteistyövanhemmuutta


Vanhempien ero tuo mukanaan muutoksia niin aikuisten kuin lasten elämään. Miten puhua erosta lasten kanssa?  Miten selviän? Mitä erosta seuraa meidän perheelle? En halua erota! Olenko enää vanhempi? Menetänkö lapset? Mistä apua? Jäin yksin. Tällaisia kysymyksiä erotilanteessa olevat yksin pähkäilevät. Mutta onko vastauksia kysymyksiin ja tukea tarjolla riittävästi?


Otsikko esittelee yhden LAPE-muutosohjelman tavoitteista. Eropalveluiden kehittäminen on myös yhtenä osa-alueena Lapin Lape-hankkeen kokonaisuudessa. Tästä osakokonaisuudesta vastaa Lapin Ensi- ja turvakoti ry ja siellä vanhemmuus vahvaksi erossa -hankkeen suunnittelija. Lapissa kehittämisen kärki on erityisesti teknologiavälitteisissä eropalveluissa, koska välimatkat ovat maakunnassamme pitkät ja pienillä paikkakunnilla avun saamisen mahdollisuudet ovat rajalliset. Onneksi kohta kaikki on paremmin!


Eroauttamista on kehitetty monella saralla viimeisen vuoden aikana. Lapin ensi- ja turvakotiyhdistyksen eroauttamisen ammattilaiset ovat pohtineet yhdistyksen eroauttamisen kehittämisen suuntaa ja eroauttamisen asiantuntijuuden esiin nostamista uudistuvassa maakunnassa. Koko maakunnan asiantuntijoista koostuva vanhemmuuden ja parisuhteen tuen sekä eroauttamisen kehittäjätiimi on kokoontunut elokuusta alkaen joka toinen kuukausi miettimään, millaisia palveluja nyt on tarjolla ja mitä pitäisi vielä olla. Lisäksi on käynnistetty kokeiluja teknologiavälitteisistä palveluista. Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon facebook-livelähetykset ovat toteutuneet joka kuukauden ensimmäinen torstai viime lokakuusta lähtien. Eroryhmä vanhemmille verkossa alkaa maaliskuussa. Lisäksi ollaan järjestämässä eroneuvo- ja vanhemman neuvo -menetelmäkoulutusta eroauttamisen ammattilaisillle sekä avainhenkilökoulutuksia parisuhde- ja eroteemasta peruspalveluiden työntekijöille Lapissa.


Hankkeen suunnittelijana olen erityisen ylpeä verkkoryhmistä ja facebook-livetilaisuuksista. Mielestäni se antaa kaikille erotilanteen kanssa kipuileville tai tietoa ja tukea tarvitseville mahdollisuuden osallistua mistä vain, helposti ja matalalla kynnyksellä. Kiitollinen ja ylpeä olen myös niistä ammattilaisista ja vapaaehtoisista, jotka näihin kokeiluihin ovat lähteneet ennakkoluulottomasti omalla panoksellaan mukaan. Ilman heitä tämä ei olisi ollut mahdollista. Kiitos siitä!


Eikä tässä vielä kaikki... Kehittäminen jatkuu, Lape-hankkeen siipien suojassa ainakin tämän vuoden ja varmasti vielä senkin jälkeen tavalla tai toisella. Ideoita ja ajatuksia uusista tukemisen muodoista kyllä tekijöillä riittää. Yhtenä haaveena heitän ilmoille ajatuksen eron infotilaisuuksista, joissa eri erotilanteeseen liittyvät tahot vuorollaan kertovat omista palveluistaan, vastaavat erotilanteen yleisimpiin kysymyksiin ja tuovat omaa asiantuntijuuttaan sekä tukeaan tarjolle sitä tarvitseville. Nämä tilaisuudet voisivat tietenkin toteutua verkossa, mieluiten somessa, jolloin ne olisivat helposti saavutettavissa kaikille. Hienointa olisi, jos näitä infotilaisuuksia saataisiin myös saamenkielisinä. Mallia tilaisuuksien rakenteelle voisi ottaa vaikka upeasta Pirkanmaan eron edessä -mallista, jossa monitoimijaisesti järjestetään infoiltoja erotilanteessa oleville. Toinen haave ja kehittämisen kohde voisi olla lasten ja nuorten auttaminen perheen erotilanteessa, että muistettaisiin tarjota konkreettista tukea myös suoraan heille.


Nämä ajatukset jätän perinnöksi seuraajalleni ja muille eroauttamisen kehittämistyötä tekeville. Siirryn Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistykseen järjestökehittäjän tehtävään 12.2. alkaen. Mutta kehitäminen ei suinkaan osaltani lopu, jatkan sitä hieman eri näkökulmasta ja eri sisällöillä. Toivottavasti tapaamme myös niissä ympyröissä. Haluan lämpimästi kiittää kaikkia yhteistyöstä ja toivottaa menestystä jatkoon. Kun tästä nyt tuli tällainen “testamentti”, niin kaikista suurimman kiitoksen säästin viimeiseksi. Koko sydämestäni kiitän parasta, kauneinta, rohkeinta ja sitoutuneinta Lapin Lape-tiimiä, jonka kanssa työskentely ei ole koskaan ollut tylsää, innotonta tai liian vakavaa. Kollegojen tuella on ihmeellinen voima! Lape-missionaries from Lapland, You are the Best!Tanja Sälevä
Suunnittelija
Lapin ensi- ja turvakoti ry
Vanhemmuus vahvaksi erossa -hanke  
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhessä tehen- Parempia palveluita lapsiperheille

Mikä muuttuu, mikä juurtuu? Tutkitun tiedon asema käytännön työssä

Osallisuuden monet ulottuvuudet