Lape sohaisi muurahaispesää ja täällä kuhisee!


Terveisiä LAPE-kehittäjäkunnasta Ranualta! Olemme sitoutuneet vuoden 2018 toiminnallisissa tavoitteissa saattamaan ”SOTE-palvelumme SOTE-luovutuskuntoon” ja innokkaasti kohti tavoitetta mennään. Omien suunnitelmiamme täydentämään saimme LAPE-hankkeen tuomat valmiit suunnitelmat. Kun tätä kehittämissoppaa kokonaisuudessa on ollut hämmentämässä vispilänvarressa LAPE-hankkeen innostavat työntekijät ja kauhanvarressa Rohkean Ranuan innovatiiviset SOTE-työntekijät, lopputulos ei voi olla muuta kuin jotain konkreettista. Olemme saaneet vahvistettua perhekeskustoimintamallin mukaista työskentelyä kunnassamme ja aloitettua palveluohjaamo-palvelun kuntalaisillemme! J

Työskentelyasennettamme Ranuan SOTE-palveluissa suuntaa ehkä joskus pitkästyttävältäkin tuntuva vahva etukäteislämmittely aiheen pariin ja suunnitelmanteko siitä, kuinka etenemme kohti jotain konkreettista. Haluamme viedä loppuun sen minkä aloitamme, mikäli idea on mielestämme loppuun viemisen arvoinen. Ja LAPE:n tuomat ideat olivat meidänkin mielestämme juuri niitä!

Perhekeskustoimintamallin kohdalla pienen kuntamme etuna on, että olemme mielestämme jo pitkään tehneet työtä sen tyylisesti. Emme vain ole osanneet mieltää sitä perhekeskustoimintamalliksi. Vähäisten työntekijäresurssien vuoksi olemme toteuttaneet asiakkaiden palvelutarpeita poikkihallinnollisesti ja luovasti asiakkaan palvelupakettia räätälöiden. Hallintorajoja on rikottu, mutta juuri sen vuoksi, että asiakkaan kohdalla mahdollistuisi kustannustehokas ja asiakasta parhaiten palveleva palvelukokonaisuus. Erityisosaamisen ollessa kunnassamme ymmärrettävästi vähäisempää, on erityisosaamisen saaminen varmistettu sitten rikkomalla vielä tarvittaessa kuntarajojakin, jotta asiakas saa sen mitä tarvitsee!

Palveluohjaamon kohdalla koimme ”ahaa-elämyksen” yhtenä kauniina työpäivänä ja poikkeuksellisen nopeasti päätimme pistää tuumasta toimeen. Mitähän tuosta sen pitempään LAPE-Mikolta, Kaisa-Marialta ja Tuulalta perusteluja pyytämään – he tietävät mistä puhuvat, me olemme vakuuttuneita. Niinpä aloitimme Ranuan palveluohjaamo palvelun maaliskuun 2018 alusta lähtien. Ajattelimme aluksi, että menee varmasti paljon aikaa ennen kuin puheluita alkaa tulla. Toisin kävi! Jo toisella viikolla saimme puheluita!  Ja vieläkin puhelin soi toki vain harvakseltaan, mutta soi kuitenkin! Vaikka jokainen meistä tekee työssämme palveluohjausta, keskitetyllä palveluohjaamolla on paikkansa. Se varmistaa sen, että kysymisen kynnys omassa mieltä painavassa tilanteessa on mahdollisimman matala eikä tarvitse miettiä, kenelle viranomaiselle minun pitäisi soittaa. Se on palveluohjaamon työtehtävä arvioida oikea palvelukanava kuntalaiselle ja oikea yhteistyökumppani tai työmenetelmä toiselle viranomaiselle. Helposti nimittäin unohtuu se mahdollisuus, että myös yhteistyökumppaneilla ja toisilla viranomaisilla on mahdollisuus soittaa palveluohjaamoon oikean viranomaisen tai oikean työmenetelmän löytämiseksi. Meillä on vielä työtä tehtävänä palveluohjaamon markkinoinnissa ja sen aseman vahvistamisessa, mutta matkalla ollaan! Tavoittelemme, että kenenkään kuntalaisen ei tarvitsisi sanoa tilanteessa, jossa on syntynyt jo isoja ongelmia, että ”olisin soittanut jo aiemmin, mutta en tiennyt minne ja kenelle soittaa”. Tavoittelemme niitä puheluita, jotka ilman palveluohjaamoa olisivat jääneet soittamatta.

LAPE-hanke lähestyy loppuaan, mutta muutostyö on päässyt kunnassamme hyvään vauhtiin. Te sohaisitte muurahaispesää ja täällä kuhisee! J Lupaamme jatkaa parhaamme mukaan annettujen LAPE-eväiden kanssa. Jo nyt mielessämme muhii uusi palvelu kuntaamme, mitä kuntalaisten tarpeen mukaisesti poikkihallinnollisesti yhdessä perhekeskuksemme kanssa suunnittelemme, mutta annetaan sen vielä muhia. Olemme kuitenkin siirtyneet etukäteislämmittelystä jo kohti konkretian suunnittelua!

Aurinkoista kesän odotusta kollegat!

Ja iso kiitos LAPE-kehittäjätyöntekijöille! J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osallisuuden monet ulottuvuudet

Mikä muuttuu, mikä juurtuu? Tutkitun tiedon asema käytännön työssä

Yhessä tehen- Parempia palveluita lapsiperheille